Media en jonge kinderen

Nieuws

Media voor jonge kinderen, kan het kwaad? (0-6 jaar)

Veel ouders willen weten hoe lang een kind per dag naar een beeldscherm mag kijken. Hier zijn helaas geen richtlijnen voor. We weten wel wat de schadelijke gevolgen kunnen zijn.


Beeldschermtijd per dag
We weten nog niet zo goed wat de beste adviezen zijn voor beeldschermtijd. Sommige kinderartsen zeggen: onder de twee jaar helemaal geen beeldschermen. Andere zeggen: het kan wel, maar niet langer dan 10 minuten per dag. Dat loopt op tot een uur per dag bij 6 jaar en 2 uur per dag bij 12 jaar.
De beste tip is dus: doe wat jij denkt dat goed is. Zorg voor veel afwisseling en zorg dat je kind ook nog andere dingen doet zoals bijvoorbeeld buiten spelen.

Mogelijk schadelijke gevolgen van beeldschermen
1. Taalontwikkeling: hoe meer je kind naar beeldschermen kijkt, hoe minder het oefent met taal. Vooral tv met snelle beeldwisseling, te moeilijke taal en situaties die ze niet herkennen, is zonde van de tijd. Ook tv op de achtergrond is niet goed.
2. Denkontwikkeling: vooral media op de achtergrond zijn een stoorzender. Het leidt peuters en kleuters af, waardoor ze minder aandachtig bezig zijn met hun eigen spel. Soms heeft het ook gevolgen voor hun slaap. En dat is weer niet goed voor de denkontwikkeling.
3. Spel en fantasie: tv-programma's en apps die niet bij de leeftijd van een kind horen, zijn niet goed voor het spel en de fantasie van jonge kinderen. Te moeilijke apps of tv-programma's zijn frustrerend. Een app of tv-programma waarin te veel wordt voorgekauwd is ook niet goed voor de fantasie.
4. Schadelijke inhoud: sommige programma's of apps kunnen schadelijk zijn voor jouw kind. Daarom hebben we Kijkwijzer voor tv en films en Pegi voor games. Deze hulpmiddelen geven aan of de film of game geschikt is voor jouw kind. Voor apps in de Google Playstore zie je ook een leeftijdsaanduiding van Pegi. Apple heeft zijn eigen leeftijd systeem. Let op: AL (alle leeftijden) geeft alleen aan dat het niet schadelijk is als kinderen er naar kijken, maar dat betekent niet dat het ook geschikt is.


Tips
1. Praat met je partners in de opvoeding (je eigen partner, opa en oma, de oppas, vrienden en familie) over beeldschermtijd. Hoe lang vinden zij oké? En hoe gaat dat bij hun kinderen?
2. Zorg voor regels waar je kind zich goed aan kan houden. Kinderen die al vroeg gewend zijn zich aan regels te houden over beeldschermtijd, hebben er later minder moeite mee. Let erop dat je niet te veel gaat zeuren op het moment dat je kind juist plezier heeft. Dat heeft namelijk weer een averechts effect: kinderen van zeurende en heel strenge ouders, willen zich steeds minder aan regels houden.
3. Kijk goed naar je kind. Hoelang kan het de aandacht ergens bij houden. Een bioscoopfilm is voor een peuter bijvoorbeeld nog veel te lang.


Deze informatie is geplaatst in samenwerking met Stichting Opvoeden.nl en Praktijk Talent & CO ikv de Week van de mediawijsheid! 2016