Vertel een collega  

Vertel een collega


Tip een bekende of deel het in je eigen netwerk!

Soms is je kind gewoon een beetje geïrriteerd of boos. Hij wilde iets wat niet mocht, er is ruzie geweest met een vriendje of is gewoon "even niet" in zijn of haar hum. Wanneer is uw kind gewoon boos en wanneer is er meer aan de hand? Hoe reageer je hier als ouder op en leidt je de boosheid in goede banen? Hoe leer je je kind anders omgaan met zijn frustraties?

Ouders en leerkrachten weten als geen ander dat het kan gebeuren dat een kind een woede-uitbarsting heeft als gevolg van iets kleins; een schijnbaar (klein beetje) kritiek of plagen door leeftijdgenoten en of volwassenen. Vaak zal naderhand blijken dat er meer aan de hand was en dat de laatste situatie de bekende druppel bleek te zijn die de boosheid activeerde.

Het wordt problematisch als boosheid veelvuldig voorkomt en ook anderen de dupe worden van de boosheid.

Boosheid is vaak een primaire manier van reageren bij kinderen die moeite hebben met het uiten van hun emoties. Vaak zullen er dan ook gevoelens van onzekerverdrietig en bang voelen aan ten grondslag liggen.

Voor deze kinderen is het belangrijk om zicht te krijgen op hun verschillende emoties en leren hoe ze hun emoties op een passende manier kunnen uiten.

Daarnaast komt boosheid regelmatig voor bij kinderen waarbij sprake is van een stoornis; bijvoorbeeld ADHD of een leerprobleem.

Bij de benadering van deze kinderen is het belangrijk om goed te kijken of ze niet overvraagd worden en passende uitdagingen krijgen om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Als het om boosheid gaat zijn de signalen:
- Je kind voelt zich sneller dan andere kinderen afgewezen of beledigd.
- Als je kind zich afgewezen of beledigd voelt volgt er een snelle en intense reactie
- Je kind schreeuwt, slaat of bijt als hij of zij tot de orde wordt geroepen
- Je kind is onverschillig en ongemanierd
- Je kind reageert heel wisselend. Het ene moment is hij boos en het andere moment is hij blij en gemanierd
- Je kind is brutaal tegen jou en andere volwassenen
- Je kind maakt dingen stuk in zijn boosheid
-Je kind is veelvuldig ongehoorzaam

De herkenning van bovenstaande signalen bij jouw kind, biedt je een eerste aanwijzingen dat er mogelijk meer aan de hand is en het goed is om de situatie wat verder te bekijken. Maak vrijblijvend een afspraak, als je meer wilt weten, je zorgen wil delen en hulp wil ontvangen om de situatie te verbeteren.