Vertel een collega  

Vertel een collega


Tip een bekende of deel het in je eigen netwerk!

Het ene kind stapt vol vertrouwen op nieuwe situaties en mensen af en het andere kind is geneigd om "de kat uit de boom te kijken". Vanuit een gevoel van basisveiligheid stapt een kind de wereld in. De een doet dit voetje voor voetje en steeds om zich heen kijkend. De ander heeft zijn zevenmijlslaarzen aan en komt op alle plaatsen waar hij nieuwsgierig naar is.

Hetzelfde geldt voor ouders, de ene ouder is van nature vol vertrouwen en geeft zijn kind veel ruimte om de wereld te ontdekken. De andere ouder is van zichzelf voorzichtig en zal zijn kind stap voor stap begeleiden. Er is geen vast recept wat het beste is voor kinderen. Afhankelijk van de natuur en het temperament van het kind zal het meer grenzen of meer ruimte nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. 

De omgeving van het kind (zowel de ouders als de leerkrachten) kunnen zowel bewust als onbewust veel invloed uit oefen op het gevoel van eigenwaarde en zekerheid bij een kind.

Onzekerheid kun je herkennen aan volgende gedragingen: 
- Je kind is stiller dan andere kinderen
- Zegt weinig of niets
- Kijkt de kat uit de boom
- Spreekt zacht en vaag
- Stottert en hakkelt soms
- Past zich (te) makkelijk aan andere kinderen (spelen mee met wat het andere kind graag wil doen)
- Kan zich wat minder goed uitdrukken als hij of zij blij of kwaad zijn 
- Past zich op alle plaatsen aan en wordt thuis boos

Non-verbale tekens: 
- Je kind maakt of jij krijgt weinig of geen oogcontact
- Probeert weg te kijken bij iedere interactie 
- Bungelt met armen en benen, of wiebelt met het hele lichaam, houdt het lichaam juist stijf en beweegt niet 

Onzekerheid bij kinderen kan goed verminderd of weggenomen worden. Bij vroegtijdige hulp kun je toekomstige problemen, zoals problemen in de puberteit, meelopen met anderen, geen eigen mening ontwikkelen en het ontwikkelen van faalangst of sociale angst, voorkomen.

De hulp kan bestaan uit individuele begeleiding of het volgen van een groepstraining zoals de "IK en WIJ” training of Faalangst de baas Training. 
Bij alle vormen van hulp zal er niet alleen aandacht zijn voor het kind maar zullen ook ouders en school nadrukkelijk worden betrokken om zo hun eigen rol te krijgen bij de begeleiding van het kind.

Wil je meer weten over deze begeleiding, wil je je zorgen en de situatie van je kind bespreken, maak dan vrijblijvend een afspraak. In alle gevallen kijken we samen met jou naar de situatie en geven we je advies over het mogelijk te volgen traject.