Vertel een collega  

Vertel een collega


Tip een bekende of deel het in je eigen netwerk!

Veel ouders zien op tegen de puberteit van hun kinderen. Er gaan veel verhalen over hoe lastig of ingewikkeld een puber kan zijn. Jammer genoeg zijn er nog altijd meer van dit soort verhalen dan verhalen over hoe leuk het is om je kind de stap naar volwassenheid te zien maken.
De puberteit is een periode waarin er bij de jongeren veel gevoelens naar boven kunnen komen. Vaak gebeurt dit op een heftige manier. De een richt zich meer dan binnen en voelt zich niet lekker in zijn vel zitten en uit dit bijvoorbeeld in onzeker gedrag of je ziet je kind meer dan eerst verdrietig of angstig zijn. De ander richt het meer naar buiten en laat boosheid of agressief gedrag zien als het niet gaat zoals hij zou willen. 

Wanneer hoort het gedrag dat jouw puber vertoont gewoon bij de leeftijd en wanneer is dit soort gedrag zorgwekkend? Wat zijn de tekenen dat uw jongere niet lekker in zijn vel zit en een extra steuntje in zijn rug kan gebruiken? Het kan ook zijn dat u als gezin wat extra ondersteuning wilt omdat er bijvoorbeeld veel ruzie is en u de onderlinge communicatie wil verbeteren.
Wilt u hier meer over weten neem dan contact met ons op.

Puberteit is een bijzondere fase in het leven van ieder kind en ook van zijn ouders. Er verandert veel in deze bijzondere ontwikkelingsfase. Er is veel verschil tussen de pubers van nu en toen ouders zelf nog in die fase zaten.

Soms is de puberteit een periode die bij een van uw kinderen een stoornis aan het licht brengt. Dit kan aan de ene kant rust geven omdat u eindelijk snapt wat er met uw kind aan de hand is. Aan de andere kant geeft het zorgen over hoe nu verder.
Is er bij u kind voor de puberteit al een stoornis geconstateerd dan is de puberteit vaak extra spannend. Hoe zal het gaan? Durf je je kind los te laten? Hoe gaat het met studiekeuze? seksualiteit? etc.

De kind en gezinscounselor kan u hierbij begeleiden en informeren over het ontwikkelingsproces van uw kind in relatie met zijn diagnose. En hoe u uw kind ook in deze fase het best kunt ondersteunen.

Een van de meest gestelde vragen van ouders is of het gedrag dat hun puber vertoont normaal is of niet? Vaak is de puberteit een periode waarin de communicatie tussen ouder en kind verandert en onder druk kan komen staan.

Omdat de wisselwerking tussen ouder en puber vaak een onderdeel van het op te lossen probleem is doen we het liefst het eerste gesprek met ouders en puber samen om zo van allemaal te horen wat ieders gedachte en gevoelens zijn bij de huidige problemen en hoe jullie het graag anders willen.
Als ouders blijft u nauw betrokken bij de begeleiding van uw puber. We zullen samen met u kijken hoe u uw jongere het beste kunt ondersteunen in zijn ontwikkeling.